Hedder det “ad” eller “af”?

En af de seneste sprogregler jeg er faldet over, er hvorvidt man skal bruge “ad” eller “af” i forskellige sammenhænge. Jeg må indrømme, at jeg selv har skrevet det ord, som jeg syntes lød bedst i den pågældende sætning, og det er først for nylig, at jeg rent faktisk har læst op på reglen i Kirsten Rasks “Korrekturlæserens grundbog” fra 2013.

Noget af det interessante ved dette spørgsmål er, at det kun er relevant i forbindelse med skriftsprog, og derfor er essentielt at vide for tekstforfattere, journalister og lignende. Eftersom udtalen af begge ord lyder ens, er diskussionen ikke relevant i forhold til talesproget.

Det er dog ret essentielt, at man bruger det rette ord i skriftsproget, da betydningen kan ændre sig, hvis man bruger det forkerte ord. fx:

“Køre af vejen” vs. “Køre ad vejen”.

Reglerne for “ad”

Ordet “ad” bruges:

1. Når man beskriver en bevægelse langs med nogen eller noget. fx:

“Vi gik hen ad vejen”

“Regndråben gled ned ad ruden”

2. Når man beskriver en bevægelse gennem en åbning. fx:

“Vi kørte ud ad porten”

“Dråben dryppede ud ad et hul i tagrenden”

3. Når man bruger såkaldte “signaludtryk”, hvor vi udtrykker vores holdning gennem lyde, gestik eller lignende. fx:

“Bilisterne råbte ad hinanden”

“Den slags skal man ikke kimse ad”

4. Når man betegner tid og lignende. fx:

“Jeg sov til langt op ad formiddagen”

“Vi tager problemerne ét ad gangen”

Reglerne for “af”

Man bruger ordet “af”:

1. Når man beskriver en bevægelse væk fra noget. fx:

“Jeg skyndte mig af vejen”

“Det koster det hvide ud af øjnene”

2. Når man beskriver en indre årsag forårsaget af noget. fx:

“Mine tænder klaprer af kulde”

“Hun spruttede af raseri”

Valgfrie udtryk

Derudover findes der visse udtryk, hvor det er valgfrit, hvorvidt man ønsker at gøre brug af “ad” eller “af” – og det er netop dette, der gør det så kompliceret. fx:

“De grinte af/ad mig bag min ryg”

“I gør nar af/ad mig”

One thought on “Hedder det “ad” eller “af”?

  1. Pingback: Skal jeg skrive “at” eller “og”? |

Comments are closed.